03 Nov
03Nov

Vad är rätt och vad är fel? Det där kan vi prata om i timmar utan att komma överens. Vi är alla olika, tack och lov. Vett och etikett är ett brett begrepp.

När det kommer till begravningar så faller vi ändå in i rädslan av att kanske göra fel, det är ju tack och lov inte särskilt ofta vi går på begravningar under vår livstid. Hur ska man bära sig åt när man är gäst på en begravning? Gäller vanlig vett och etikett?

 Rätt ofta får vi frågor om detta, vilka kläder? Var ska vi sitta i kyrkan/kapellet?  Ska vi hälsa på de närmaste först? Hur går vi fram vid avskedet? Ska jag säga några ord vid kistan? Ska även män lägga ned en blomma?

Vårt första råd - var dig själv. Det viktigaste är att du närvarar och hedrar den döde. Uppträd som vanligt, om de anhöriga känner dig väl skulle det väl verka konstigt om du uppför dig annorlunda en sådan dag? Visst, känslorna kommer och du kanske gråter eller visar andra känslor, det är såklart helt normalt för stunden, det är inte det vi menar.

Har du frågor och funderingar inför en begravning, googla eller ring en begravningsbyrå för råd, du får hjälp även om den byrån inte har hand om just den begravningen.

På 99% av alla begravningar finns det en representant, en värd för begravningen från begravningsbyrån. Känner du minsta osäkerhet, fråga hen.

Svar på de oftast ställda frågorna:

Vem lägger en handbukett?
Svar: Det är upp till var och en att lägga en handbukett, eller något personligt på kistan eller i graven vid jordbegravning.
Traditionellt var det kvinnor som lade en handbukett, men under vår tid har det jämnat ut sig. Men som sagt, du väljer själv att lägga en handbukett eller ej. Finns inget rätt eller fel. Om oturen skulle vara framme och du har glömt köpa en handbukett, fråga representanten, om det finns tid kan hen hinna skaffa fram en åt dig.

Var ska vi sitta?
Svar: Om det finns höger och vänstersida i kyrkan eller i kapellet, sitter anhöriga till höger och vänner, grannar och arbetskamrater på vänster sida i storstäder, kan vara tvärtom när man kommer en bit utanför städerna. Osäker? Representanten från begravningsbyrån hjälper dig på plats. Om det endast finns en sida faller det sig naturligt bakåt med närmast längt fram.

Hur gör vi vid avskedet?
Svar: Anhöriga går först, sedan går oftast bänkrad efter bänkrad. Är ni ett större kamratskap eller förening, prata gärna ihop er innan och prata även med representanten om det ska bli ett tal eller något annat från er. Kommer du ensam följer självklart representanten med fram om du vill. Om inget annat sagts får du gärna säga ett par ord vid kistan, försök hålla det kort, längre tal kan istället tas vid en ev. minnesstund efteråt. Ett råd, om det är många gäster på begravningen ni måste inte gå fram och krama närmaste familjen efter avskedet, även om andra har gjort det innan. Sätt er in i deras situation, man kanske inte vill ställa sig upp mängder av gånger för att kramas, det kan gott och väl göras efter - eller varför inte innan begravningen?

Ska jag ha vit slips?
Svar: Traditionellt har de närmaste männen vit slips, make, barn, bröder, pappa. Det är inte av stor vikt längre, inte alltid lätt att hitta en vit slips i affärer idag. Inget fel att inte ha vit, även om du är nära. Kom i det du trivs i, se vårt andra blogginlägg om klädsel om du vill veta mera.

Och ja, du får prata i kyrkan eller i kapellet innan och efter begravningen, men kanske hålla nere volymen.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.