23 Nov
23Nov

Många vänner har under åren frågat hur man orkar arbeta med döden, att möta sorgen varje dag.

För mig och mina kollegor är det långt mer än ett arbete, det känns mer som ett kall och det finns ett driv att hjälpa. Lander Begravningsbyrå arbetar för att göra det sista avskedet till något som anhöriga, vänner och bekanta kan bära med sig resten av livet, som ett ljust minne trots att det handlar om en sorgsen sak som en begravning.

jag själv har i alla år sagt att om den dagen kommer, dagen då jag inte berörs, då ska jag inte arbeta längre med begravningar. Tack och lov har den dagen inte infunnit sig än.

Det händer ofta att jag blir så berörd att jag själv fäller tårar där bak i kapellet eller kyrkan. Behöver inte vara något särskilt, räcker med ett ord, en känsla, någon musik, en blick.

När det känns innerligt och äkta och man kan känns sorgen och saknaden i varje hörn av lokalen.

Som när en vuxen son som var framme och skulle ta avsked av sin mamma och sa, Hejdå mossan, ha de gött!


Så vad uträttar vi?

När du besöker en begravning, så möts du oftast av en representant från begravningsbyrån redan vid ingången, många gånger är det det enda folk upplever att vi gör, dvs. stå i kyrkan eller i kapellet och tar emot gäster och se till att allt går bra under begravningsceremonin. Det är en vanlig bild av en begravningsentreprenörs dagliga arbete. Visst är det en del av vårt arbete, men långt ifrån vad vi uträttar. 

Lander Begravningsbyrå utför hela begravningsuppdraget själva, dvs vi följer uppdraget från början till slut.

- Begravningsmötet med alla arrangemang, antingen personligt möte eller digitalt/telefon

- Alla bokningar som måste göras med myndigheter, sjukvård och övriga samarbetspartners


- Utförande av dödsannons

- Kistläggning av den döde, ibland påklädning

- Personligt avsked om så önskas

- Nödvändiga transporter

- Insättning av kista i kyrka, uttagande av kista i kyrka

- Borgerlig officiant om så önskas

- Representant vid begravning

- Representant vid gravsättning

- Behjälpig vid nedstängning av sociala medier

- Framtagande av musik

Det är alltså mycket som görs innan en begravning som du som begravningsgäst kanske inte tänker på, inte alls konstigt då man tack och lov oftast inte är så insatt i hur saker går till. Man är som beställare självklart välkommen att vara med i de olika momenten såsom kistläggning, transport mm. Vi råder dock att lämna över det mesta till oss.

Som beställare har man oftast en hel del att stå i ändå, såsom att säga upp abonnemang för den döde, ordna med flytt och flyttstädning och självklart har man oftast en del känslor att hantera. Vi tror det är viktigt att bejaka dessa och inte "springa på". Vad det gäller flytt och flyttstädning så hjälper vi till med detta om det är önskvärt, det kan vara rätt skönt att slippa detta och dessutom är det inte säkert att du som beställare bor i samma stad eller del av Sverige vilket ställer till det en del rent logisiskt.

Vi har samarbetspartners vad det gäller flyttstädning, flytt av bohag, värdering av dödsbo och även kontakter med hjälporganisationer som tacksamt både hämtar och tar emot möbler mm om skicket är okej.

Det finns även möjlighet att lämna över dödsboet till vår jurist helt och hållet, så kallad förvaltning. Då tar juristen hand om alla löpande utgifter i dödsboets namn och sköter allt som har med avvecklingen att göra. Du eller ni, om fler delägare av dödsboet lämnar en fullmakt till juristen som då företräder er i allt som handlar om dödsboet.

Det här kan vara väldigt skönt om man är mitt i livet med arbete, familj och övriga saker som träning eller andra åtaganden. Kontakta oss för kostnad och mer information.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.