30 May
30May

För 25 år sedan var det väl inte så jättevanligt, oftast sammankopplat med vänsterpolitik och nästan standard med Internationalen som ingångsmusik.

Idag ser det väldigt annorlunda ut, en helt annan inramning där det personliga lyser starkt. Musik brukar ta en stor plats och det finns ingen direkt begränsning, förutom själva tiden som kapellet är bokat för. Vi har haft borgerliga begravningar med enbart musik, valfriheten är total. Vi har även haft helt tysta borgerliga begravningar så spannet är stort.

Att en borgerlig begravning är fri till sin form innebär inte att det är total anarki, ett program måste utformas och ofta inte helt olikt den kyrkliga gången. Man kan även ha psalmsång om man önskar, dock måste en musiker då bokas in - väldigt svårt att sjunga till inspelat komp. Det blir även vanligare att man istället sjunger någon välkänd sång ihop som kan passa, t ex Laleh.

Vad man bör tänka på är att det inte finns betalda bärare vid ev jordbegravning, som vid en kyrklig begravning. Däremot kan man ha ett avslut i kapellet och låta kyrkogårdsförvaltningen sänka kistan senare. Om man nu inte själv kan bära med ett par släktingar eller vänner, minst 4 behövs.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.